Vācu luksusa automašīnu ražotājs ir bijis jau vairāk nekā gadsimts, eleganti novirzījis gludas un rupjas automobiļu vēstures līknes. Atbildot par mūsdienu iekšdedzes dzinēja ģenēzi, Mercedes-Benz markas “tēvi” praktiski izgudroja automašīnu.

Mercedes-Benz vēsture

Pirms daudziem gadiem, kad sarkankoksņi un top-top cepures bija gala modes un sociālās izteikšanas paziņojumi, divi vīrieši ar Karl Benz un Gottlieb Daimler vārdi bija aizņemti atbrīvojot pasauli no ar zirgiem darbināmu transportu. Mūsdienu dzinēja 1886. gada arhetips, to ierīce nebija komandas darba rezultāts, bet gan neatkarīga un sinhrona pētniecība un attīstība. Lai gan abi dzīvoja dienvidu Vācijā, viņi nekad nav izpildījuši vēsturisko pārskatu ticamību.

Neskatoties uz to, ka divu inženieru ieguldījums četrtaktu benzīna dzinēju attīstībā bija vienlīdzīgs, Gottliebs Daimlers ieguva lielāku uzmanību, kas galu galā novedīs pie pasaules izplatītas slavas. Pēc Daimler veiksmīgajiem sacīkšu rezultātiem bagātie Austrijas uzņēmēji ar Emil Jellinek vārdu izrādīja interesi par Unterturkheim automašīnām. Daimlers un viņa galvenais inženieris Wilhelma Maybach darbā bija apmierināti ar Jellinek, ciktāl viņš tuvojās abiem ar biznesa priekšlikumu: liels skaits automašīnu tika pasūtītas, nomainot nosaukumu no Daimler uz Mercedes-Jellinek meitas vārdu – un tiesības mainīt automašīnas dizainu, kā arī tiesības pārdot transportlīdzekļus dažās Eiropas valstīs, tostarp Austrijā, Francijā un Beļģijā.

Pirms Pirmā pasaules kara uzliesmojuma Gotlijs Daimlers bija ieguvis reputāciju saviem transportlīdzekļiem, kas bija lielāki nekā Benz. Tomēr pēdējais centīsies turpināt darboties, varēsim palikt tuvu Daimlera asti. 1908. gadā abos ražotājos Francijas Grand Prix piedalījās godalgotā pjedestāla.

Pēc tam, kad savas pirmās rūpnīcas bija pārveidojušas, lai apmierinātu armijas prasības pirmā pasaules kara laikā, abus konkurentus apvienoja virkne apstākļu, ko noteica nestabils ekonomiskais stāvoklis un pašpietiekamības neiespējamība. Tādējādi Daimler’s Motorengesellshaft apvienojās ar Benz & Cie 1926. gadā, morfējot lielākajā Daimler-Benz AG.

Kopš tā laika Mercedes-Benz automašīnas ir kļuvušas par dažām labākajām automašīnām pasaulē, kas ir nevainojamas kvalitātes un izcilākās inženierijas simboli. Patiesībā, vīrieši aiz zīmola ir atbildīgi par neskaitāmu uzlabojumu izstrādi, kas aptver katru collu no automašīnas anatomijas.

Neraugoties uz to, ka Otrā pasaules kara laikā tā ir plaši kritizēta par piespiedu darbu un cilvēktiesību pārkāpumiem, Mercedes – Benz ir guvusi panākumus automobiļu impērijas veidošanā, ko stingri atbalsta daži uzņēmuma tālu no vidējiem klientiem, piemēram, valsts vadītāji , masu mediji un smieklīgi bagātas ģimenes.

Mercedes-Benz ir kļuvis zināms īpaši viņu limuzīniem, no kuriem lielākā daļa ir redzama lielākajā daļā filmu, jo brāļi Lumiere kļuva slaveni ar savu “mazo” izgudrojumu, ko sauc par kinematogrāfiju. Tā kā izcilu produktu kvalitāti un pasaules slavu nepietiek, Mercedes-Benz komanda ir radījusi arī daudz inovāciju, no kurām daudzas ir orientētas uz vienkāršu četrcilindru dzinēju.

28 gadus pēc tam, kad Otto atklāja savu četrtaktu benzīna dzinēja prototipu, Wilhelm Maybach pilnveidoja viņa ideju un uzbūvēja Daimler dzinēju tikai laivās. Daimlera sapņojošo dzinēju attīstīšana, kas galu galā dotu dzinēju, aizņēma apmēram 8 gadus, pirms tika uzstādīts Daimler Phoenix modelis – pirmais transportlīdzeklis pasaulē, kas aprīkots ar šādu dzinēju.

Tajā pašā laikā Karls Benz bija aizņemts strādāt pie četru cilindru horizontāli pretēja virzuļa motora, uzlabojot viņa 1897 kontrastu. 1900 sāka uzlabot kontraktora izlaidumu un pabeigt Benz darbu tajā laikā. Dažas no horizontālā dizaina priekšrocībām, kas bija saistītas ar to, ka tās bija līdzīgas, bija telpas un dinamika. Stumbra horizontālais izvietojums un šaušanas kārtība nozīmēja pavisam nedaudz vibrācijas, zemāku smaguma centru, kā arī vairāk vietas citām ierīcēm, piemēram, turbo vai kompresoru uzstādīšanai.

1900. gadu sākumā radās otrā inženiertehnisko inovāciju sērija ar Maybach izstrādāto Daimler “āmuru” motora dizainu, kas ieguva savu nosaukumu, pateicoties dubultās sadales vārpstas kontrolētajām sānu ieplūdes un izplūdes vārstiem; Daimlers arī nāca klajā ar Simplex 1902. gadā, sacīkšu automobili, kuru darbināja ar četru cilindru dzinēju, kas aprīkots ar gaisa ieplūdes vārstiem un stieņu piedziņas izplūdes vārstiem. Lai nodrošinātu zemu darba temperatūru, Simplex dizains arī lepojās ar dubultiem sieniņiem, lai pielāgotu vienmērīgu dzesēšanas ūdens plūsmu pēc iespējas tuvāk siltuma avotam.

Hibrīdo transportlīdzekļu izcelsme nav tik nesen, kā var domāt. Patiesībā tos var izsekot jau 1900. gados, kad tika izlaists Mercedes Mixte klāsts. Šīs automašīnas izmantoja 45 vai 70 zs dzinējus